Llicència de Creative Commons
Meditacions a la muntanya de rauletunic@gmail.com està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a http://meditacionsalamuntanya.blogspot.com.es/
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://meditacionsalamuntanya.blogspot.com.es/.

dimecres, 11 de maig del 2016

La rosa i el drac



Habitualment les meues paraules han sigut la poesia que ocupava un lloc en aquest periòdic. Ara la prosa conquereix el nou article que estic escrivint. Ens trobem al mes d'abril. La primavera desperta com la nova estació que ha caracteritzat la poesia, la música, els contes de hui i les històries de demà. Però no anem a parlar ara de la primavera i les seues implicacions literàries, sinó de com la pròpia escriptura ens obliga a parlar d'ella, com es formen els llibres, el perquè de la seua existència. Una vegada arribat a aquest punt ens remuntem en el temps a una època on les llegendes eren realitat i els dracs i les fades corrien pel món i formaven part de la vida quotidiana dels pobles. On els trobadors eren qui contaven les històries :


“Això va ser i era una vegada en un lloc qualsevol de la terra coneguda, entre les columnes d'Hèrcules i les terres llunyanes més enllà del riu Tigris, un cavaller que vivia tranquil i plàcidament en la seua vila. Aquest senyor estava en pau amb tots i ni la cobdícia ni l'avarícia regien la seua vida. Un bon dia li van arribar noticies d'un lloc llunyà on els habitants sacrificaven cada dia una víctima a un drac per tal que aquest no s'apoderara de la vila. Però va arribar el dia on la filla del rei que hi habitava allí havia de ser sacrificada. Aquest senyor, que passaria a la posteritat com a Sant Jordi, va ser capaç de salvar a la princesa i donar mort a aquesta fera que atemoria als vilatans i així acabar amb la bèstia.

La princesa es va salvar i el drac va quedar mort. Des d'aquell dia a tot arreu, terra endins, mar enllà, Sant Jordi és conegut per donar mort a aquell monstre. Il·lustres i senyores de tots els llocs del món que aquesta llegenda perdure en els cors d'aquells que ara habiten a les nostres viles.”


El trobador va acabar de contar la història i el meu pensament tornava en sí. Que simbolitzava açò? Quina importància tenien els llibres? Aquella llegenda m'havia fet reflexionar i ara després de molts anys tenia una simbologia ben marcada. La rosa que representava l'estima i amor i un llibre com a símbol de la cultura i la lectura del propi fet de l'escriptura. Jo, escrivint ara açò ,només podia pensar en el dia del llibre i com aquella rosa era l'amor del cavaller a la princesa i el llibre era la història que es narrava.

L'escriptura havia creat vida entre les paraules i els versos del conte que ara acabava d'escriure. Per a qui? Per a aquells que saben que els llibres són la saviesa entre pàgines d'una història que tots podem contar.


Raül Francés Gómez 


Conte publicat al periòdic "La Plaça". Número 13